Следвайте Гласове в ТелеграмНа заседанието на Комисията по транспорт и пътна

...
Следвайте Гласове в ТелеграмНа заседанието на Комисията по транспорт и пътна
Коментари Харесай

Ваня Григорова: В бюджета на СО няма пари за увеличение на заплатите на трансопртните работници, а задълженията само на автотранспорта са близо 18 млн. лв.

Следвайте " Гласове " в Телеграм

На съвещанието на Комисията по превоз и пътна сигурност в СОС, което се организира през днешния ден, беше прегледан планът на бюджет на Столична община за 2024 година общинският консултант от Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " Ваня Григорова за следващ път обърна внимание, че в плановете не са отразени обезщетенията за градския превоз от държавния бюджет. " 89 млн. лева са средствата, които следва да покрият разноските по активността и да обезпечат естествена облага на сдруженията в размер на 5%. Недопустимо е финансови потоци, които сигурно ще постъпят в Столична община, да не бъдат включени в бюджета й, сподели Ваня Григорова. - В плана не са планувани и средствата за нарастване на заплатите на транспортните служащи - 15% от 1 март 2024 година, въпреки че към този момент беше подписано съглашение със синдикатите. В същото съглашение е записано, че ще бъде въведена нова бонусна система, за действието на която също са нужни средства, а такива няма в бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура ".

Ако всичко това е планувано да се направи в Икономическата рамка на публичния превоз в София, то следва въпросната рамка да ни бъде предоставена навреме, изясни още тя. " Недопустимо е общински съветници от болшинството да разполагат с нея, само че не и тези от опозицията. Това е срещу всички правила на демокрацията и ни слага в неспособност да подкрепим план на бюджет, в който няма отделени средства за работещите в градския превоз, съобщи Ваня Григорова. - Ако сдруженията бъдат задължени да покриват увеличените разноски за фонд работна заплата, без те да са съответно финансирани, това ще докара до спомагателното им задлъжняване, а единствено " Столичен Автотранспорт " ЕАД към края на миналата година има съвсем 18 млн. лева отговорности ".

Григорова обърна внимание, че са заложени единствено 2 млн. лева за възобновяване на релсов път, което е извънредно незадоволително. " Така да вземем за пример споделеното трасе по бул. " Константин Величков " е в трагично положение, което води до ускорено изхабяване на гумите на рейсовете и доста увеличени разноски за сдружението за гуми. Води и до нараснал риск от ПТП. Затова от Местна коалиция " Българска социалистическа партия за България " настояваме за нарастване на това перо от бюджета на 5 млн. лева ".

Ваня Григорова беше безапелационна, че планът на бюджет на Столична община в сегашния му тип не взема решение нито един проблем на превоза. " А процедурата по разискването и приемането на най-важния за годината документ е опорочена от филтрираната информация, която се изпраща до общинските съветници от другите групи. Това е в несъгласие с всички поръчки на ръководещите от ПП-ДБ-СС за транспарантно и намерено ръководство, което беше представяно на софиянци като опция на модела ГЕРБ ", приключи тя.

 

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР